Jan van Tuel
Jan van Tuel
Medisch Pedicure

Podotherapeut

Als medisch pedicure verwijs ik mensen wel eens door naar een podotherapeut. Maar wat is dat nu eigenlijk? En wat is het verschil tussen een podotherapeut, een podoloog en een medisch pedicure?

Laten we eens beginnen met de definities.

Wat is een podotherapeut?

Een podotherapeut is een gediplomeerde voetspecialist. Podotherapie komt van het Griekse woord podos, wat voet betekent. Letterlijk gezien is een podotherapeut dus een voettherapeut.

Om jezelf podotherapeut te mogen noemen moet je een (4-jarige) HBO-opleiding tot podotherapeut volgen.

Wat is een podoloog?

Een podoloog is ook een voetspecialist, maar dan zonder diploma. Een podoloog heeft vaak één of meerdere cursussen gevolgd op het gebied van voetbehandeling.

In tegenstelling tot podotherapie is een podoloog geen beschermd beroep. Iedereen mag zich dus podoloog noemen.

Het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog

Het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog zit hem dus vooral in de opleiding. Een podotherapeut heeft een HBO-diploma terwijl een podoloog vaak alleen een cursus heeft gevolgd.

Als gevolg daarvan zal een podotherapeut vaak wat complexere voetproblemen behandelen dan een podoloog.

Wat is een medisch pedicure?

Een medisch pedicure is een pedicure die wat meer opleiding heeft gehad dan een gewone pedicure. Daardoor mag een medische pedicure ook specialistische voetbehandelingen uitvoeren.

Het gaan dan vaak over zogenaamde risicovoeten. Denk aan een diabetische voet, een reumatische voet, een verwaarloosde voet of een verouderde voet.

Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een medisch pedicure?

Een podotherapeut richt zich meer op het totale bewegingsapparaat. Hij let dus ook op de botten, gewrichten, banden, spieren en pezen. Ook in relatie tot bijvoorbeeld de knie.

Een medisch pedicure richt zich meer op aandoeningen van de voet zelf. Relatief eenvoudige problemen zoals ingegroeide teennagels, kalknagels en eeltvorming. Maar ook complexe voetproblemen ten gevolge van diabetes, reuma of verwaarlozing van de voet.

Doorverwijzing

Als medisch pedicure kan en mag ik veel voetproblemen behandelen. Maar soms is het beter om u door te verwijzen naar een huisarts of podotherapeut. Bijvoorbeeld als ik constateer dat klachten vooral te maken hebben met het 'bewegingsapparaat'.

In mijn praktijk in Eindhoven (gezondheidscentrum Airborne) zitten ook huisartsen, podotherapeuten en fysiotherapeuten. Een doorverwijzing, indien nodig, is dus zo geregeld.

Vragen

Wilt u meer weten over podotherapie? Of een podotherapeut voor u logischer is dan een medisch pedicure. Of juist niet. Neem gewoon eens vrijblijvend contact me me op. Mijn contactgegevens vindt u hieronder.

Medisch Pedicure Junsun
Jan van Tuel
06 - 1995 9537
pedicure@junsun.nl

Airbornelaan 140
5632 JG  Eindhoven

Van Horneplein 3
6085 CZ Horn